Het concept ‘Smart Industry’ werd door de Duitse overheid geïntroduceerd met de term ‘Industry 4.0’ op de Hannover Messe in 2011. Daarmee werd de 4e industriële revolutie bedoeld omdat het eenzelfde impact zou kunnen hebben als de vorige 3 revoluties. Later kwam TNO met het begrip Smart Industry. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe maak je het praktisch?
Smart Industry is een breed begrip dat staat voor de trend van automatisering en gegevensuitwisseling die wordt gebruikt bij industriële fabricagetechnieken. Het bestaat uit:
- de autonome Cyber-Physical Production Systems (CPPS)*
- the Internet of things (IoT of IIoT: Industrial IoT)
- cloud computing
- systemen die ons denkproces deels of volledig kunnen overnemen (cognitieve computing)
Smart Factory
CPPS* zijn slimme machines die niet alleen rekenkracht hebben, maar ook ingebouwde sensoren en software om zelf een diagnose te stellen en beslissingen te nemen op basis van de gemeten status. In de fabriek van de toekomst “Smart Factory” worden machines bestuurd door autonome netwerken van sensors, actuatoren en embedded systemen. Deze componenten kunnen nog sneller, grotere hoeveelheden data verwerken dan de huidige generaties. Het zijn autonome cyber-fysieke productiesystemen, die dus niet meer centraal maar decentraal via een automatiseringspiramide worden bestuurd. Zo ontstaan er nieuwe automatiseringsnetwerken over de grenzen van een individuele onderneming heen, met als doel ‘increase productivity’. Klanten zullen zelf met machines communiceren via mobiele tablets om gepersonaliseerde producten te bestellen.
Smart Industry challenge
De uitdagingen van Smart Industry zijn enorm. Als je er aan mee wilt doen zal niet alleen de manier waarop jouw fabriek werkt op zijn kop moeten, maar ook de manier waarop werknemers, leveranciers, ingenieurs en analisten werken. Niet ieder bedrijf zal zich zo’n grote omslag kunnen veroorloven. Er zijn bedrijven die de derde revolutie (het intreden van de computer op de werkvloer) nog maar deels hebben geïmplementeerd. Toch kunnen ook deze bedrijven hun voordeel behalen door de uitdaging aan te gaan en zich te richten op het praktische gedeelte van Smart Industry. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van de efficiëntie van de productielijn en de kwaliteit van het product. Degenen die al een stap verder zijn kunnen hun bestaande technologie integreren in de nieuwe technologieën. Waar heb jij behoefte aan voor jouw bedrijf?
Smart Industry profit
Er zijn heel veel mooie toepassingen te benoemen, waar we nu nog nauwelijks van kunnen bevatten welk gemak en welke voordelen het met zich mee brengt. Van productiviteit tot klantpersonalisatie. De belangrijkste drijfveer zal voor de meeste bedrijven de verhoging van productiviteit en winstgevendheid zijn. PwC geeft in een onderzoek aan dat bedrijven die Smart Industry implementeren een verwachte verhoging van de productiviteit van 18% of meer realiseren, in de komende 5 jaar. Ook de consumenten zullen hiervan profiteren. Door deze automatiseringsslag zal de kwaliteit, consistentie en betrouwbaarheid verbeteren en ook het gepersonaliseerd produceren zal goedkoper worden.
Smart Industry tips
Ondanks dat we de term steeds vaker tegen komen en ook wij steeds vaker de vraag van klanten krijgen om o.a. een dashboard te bouwen om data te verzamelen en visualiseren, staan we eigenlijk nog aan de vooravond van deze nieuwe industriële revolutie. Waar praten we nu in de praktijk over als we over Smart Industry toepassingen praten? Het staat of valt met hoe slim de machine is of je deze kunt maken. Dat begint met standaardoplossingen die ‘gewoon’ te koop zijn, zoals een PLC besturing en bediening via HMI of SCADA (Supervisory control and data acquisition) systeem. Zo kun je zelf al veel doen om data te verzamelen en gebruiken voor het weergeven van trends. Daarnaast speelt software al dan niet maatwerk, een grote rol.
Laat Smart Industry voor je werken!
Als voorbeeld neem ik je mee naar Mitsubishi. Mitsubishi Electric heeft een dedicated MES module voor hun modulaire PLC systeem System-Q . MES is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen met een continu karakter. Bijvoorbeeld in olieproductie en -verwerking, metaalindustrie, chemie of voedingsmiddelenindustrie. Deze module maakt de koppeling van MES naar de besturing laag bijzonder snel en betaalbaar. Door de eenvoudige configuratie ben je niet afhankelijk van specialisten. De MES module van Mitsubishi is de oplossing voor de industrie om een sprong te maken in efficiëntie. Deze module is te gebruiken met ieder bekend PLC merk.
Een andere oplossing is de Smart condition monitoring Kit van FAG en Mitsubishi. Hiermee worden pompen, compressoren, elektromotoren, ventilatoren enzovoorts op basis van trilling gemonitord en kan mogelijke schade vroegtijdig ondervangen worden, waardoor je minder ongeplande down time hebt. Ook deze oplossing is in iedere besturingsomgeving te integreren.
Een laatste voorbeeld zijn de remote monitoring systemen waarbij we middels service gateways een transparante verbinding maken tussen de autonome Cyber-Physical Production Systems en een centraal computer systeem. Hierdoor kun je alle data, waar ook ter wereld, uit je slimme machine opslaan en gebruiken voor preventief onderhoudt, productie monitoring en planning.
Dit zijn zomaar drie voorbeelden. Benieuwd wat Smart Industrie voor jou kan beteken?
Neem dan gerust contact op. Ik denk graag met je mee.
Richard van Paassen
Mol Engineering Projects