shop sony playstation

How it’s made by Sony en Mitsubishi

Over Sony gesproken, waar denk jij aan? Flatscreen TV of de Walkman

Als je de generatie van de games bent, dan denk je waarschijnlijk een PlayStation. De PlayStation 4 werd in 2013 gelanceerd en doorkruist games, films en muziek met allerlei soorten entertainment, die zich vermengen met de nieuwste technologieën zoals VR.

Geweldige cijfers

Sony’s bestverkochte elektronicaproduct is geen tv of smartphone, maar de PlayStation. In het jaar 2018 en 2019 groeide het uit tot het bestverkochte product van Sony en 2020 is het jaar van de lancering van de nieuwste PlayStation 5, die aan het einde van dit jaar zal worden geïntroduceerd.

De PS4 werd uitgebracht in november 2013. Terwijl smartphone-playing app games hun hoogtepunt bereikten, steeg de verkoop gestaag en bereikte de cumulatieve verkoop de 100 miljoen-eenheden in het snelste tempo in de geschiedenis van een elektronicaproduct. De softwareomzet bedroeg ongeveer 1,2 miljard stuks. In zes en een half jaar, bedroeg de omzet 80 miljard euro en de winst meer dan 8 miljard euro. Met meer dan 100 miljoen gebruikers van netwerkdiensten in een maand, waarvan een aantal van 40 miljoen betaalde leden bedroeg.

PS4 Sony mitsubishi how its made mol industriele automatisering

De heer Yasuhiro Ho, directeur van de afdeling Werktuigbouwkunde, zei:”Als je technologie nastreeft, worden de mechanica mooi.”

PS4 Sony mitsubishi how its made mol industriele automatisering

Een productiestraat van 31,4 meter lang en 6 meter breed. Waar 32 Mitsubishi robots iedere 30 seconden één PS4 maken.

Magie van de robotarm

Witte en soepele armen steken links en rechts uit. Verbind de draden en draai de schroef aan. Ze werk het klokje rond en geven het stokje door aan de volgende robotarm. De bewegingen van de robot zijn als een elegante dans. Bij de eerste productie stonden er echter meer dan 80 robots achter elkaar en het was verre van praktisch.

We hebben elk werkproces zorgvuldig beoordeeld. Eén robot herhaalt parallelle bewegingen van rechts naar links, zodat elke robot op twee plaatsen in samenwerking met een andere robot kan werken. Efficiënter en nauwkeuriger. In 2018 hebben we eindelijk de automatisering van alle processen afgerond.

‘Als je ernaar kijk, lijkt het geleidelijk meer op een mens.’ De ogen van de ingenieur zijn zo vriendelijk om over de producten te waken. In tegenstelling tot een grote robot die dapper zware voorwerpen optilt, doet de beweging van een compacte robot denken aan een menselijke arm, delicaat en heeft het een mysterieuze warmte. ‘

De productielijn zit boordevol ingenieurswijsheden. De moeilijkheid zit hem in de “flexibele objecten” zoals kabels. Robots zijn niet goed in deze fladderende onderdelen, ze zijn moeilijk te voorspellen omdat doorzakken en draaien en zijn gemakkelijk te breken.

Bevestig de kabel die met één robotarm is opgepakt en pak de punt met de andere robotarm vast. Nadat de hoek is aangepast door een draaiing toe te voegen, gaat de robotarm naar de connector. Het inbrengen van de stekker mag niet met te veel kracht, maar moet wel goed zitten. Dit vraagt om finesse van de robotarm. Het is een werk dat mensen niet meer hoeven te doen, maar het was moeilijk te reproduceren met een robot.

Bij het berekenden van de installatiekosten van de robots kwamen ze tot de conclusie dat de “ROI (rendement op geïnvesteerd kapitaal) het hoogst is bij”hybride systemen” Hier werkt de medewerker nauw samen met de robots Deze operatie is gestart in 2019.

Concurentie voordeel door automatisering

In zowel tv’s als smartphones is de assemblage van elektronica vaak moeilijk te automatiseren en bepalen de arbeidskosten nog steeds het concurrentievoordeel.

Japanse bedrijven zijn naar het buitenland verhuisd op zoek naar goedkope arbeidskrachten. In 2000 ontstond EMS (contract manufacturing service for electronic equipment), dat een grootschalig productiesysteem in China en Maleisië voorbereide. Veel fabrikanten maken gebruik van de EMS en de PlayStation is hier geen uitzondering in.

Door de automatisering veranderen de concurrentievoorwaarden. De locatie van de fabriek wordt dan niet meer bepaald door waar men goedkope arbeidskrachten kan vinden, maar door de nabijheid van grondstoffen, een stabiele stroomvoorziening en een goede infrastructuur. De problemen die ontstaan door een gebrek aan mankracht als gevolg van verschillen in vaardigheidsniveau verdwijnen. De supply chain staat onder druk om opnieuw te worden geconfigureerd en daarnaast is het mogelijk om onderdelen in eigen beheer te maken. Productontwerp zal ook veranderen van een ontwerp gebaseerd op menselijk handwerk naar een ontwerp gebaseerd op robots.

PS4 Sony mitsubishi how its made mol industriele automatisering

Als je de afdekkap word gemonteerd, is de PS4 voltooid. De robotarm grijpt de PS4 die nu alle inspectieproces heeft doorstaan.PS4 Sony mitsubishi how its made mol industriele automatisering

De PlayStation 5 gaat in 2020 in de verkoop. Rivaal Microsoft heeft ook een nieuw model onthuld. De strijd om de suprematie over de volgende generatie gameconsoles op de markt zal een cruciaal moment zijn voor de Sony Group.

PS4 Sony mitsubishi how its made mol industriele automatisering

Passie voor techniek

Mol Industriële Automatisering heeft helaas geen bijdrage geleverd aan dit mooie schouwspel waarin engineers in dit geval met o.a. de Mitsubishi robots deze efficiënte productielijn hebben gebouwd. Maar dit is wel waarom onze engineers met veel enthousiasme iedere dag weer aan het werk gaan in deze wonderen wereld en hun eigen How it’s made aflevering.

 

Bron: Nikkei japan