Machine onderhoudt back-up blog mol-ia

Elk productiebedrijf heeft er wel één!!

Ken je dat, een productielijn of speciale machine die er al zo lang staat dat niemand er meer goed bekend mee is. Elk productiebedrijf heeft er wel één: zo’n machine die ooit gemaakt is in Italië of Turkije, waarvan de fabrikant al een hele tijd niet meer bestaat. TD medewerkers die er veel mee werkten zijn met pensioen en iedereen weet: als er iets mee gebeurt staat de boel stil. Je weet dat het een risico is, als je de kennis niet meer in huis hebt en de besturing verouderd.  Wanneer er iets aan de hand is, is het ontzettend lastig om iemand vinden die er verstand van heeft. Vervolgens kost het vaak veel tijd en geld om het probleem op te lossen.

Waarom laten we het zover komen?

De redenen dat er niets aan wordt gedaan zijn vaak evident. De machine is afgeschreven, er is geen budget, we kennen geen partij die er verstand van heeft, het is maar een productielijn voor noodsituaties, er wordt al gekeken naar alternatieven enz. Maar als het dan zover is dat de machine er echt mee stopt, dan is het hek van de dam. Want op dat moment blijkt dat hij toch nodig en waardevol is.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt beter in een relatief rustige periode op zoek gaan naar partijen die kennis hebben van de machine, het proces of de besturing, dan wanneer er nood aan de man is.  Nodig je op voorhand een engineeringsclub uit om naar de machine te komen kijken, dan kan dat later kostbare tijd schelen. Daar bovenop is het fijn als je al weet wie je moet bellen bij problemen.

De echte winst

Het scheelt als je een partij kunt inschakelen zodra de machine er mee is gestopt. Maar de échte winst behaalt de engineeringsclub voor jou door het maken van een back-up van de PLC, het HMI/SCADA systeem en vast onderzoek te doen of de software gemakkelijk kan worden omgezet naar een nieuwer type PLC of HMI. En bijvoorbeeld door preventief de back-up batterij te vervangen.

Met een back-up van de software, kan er bij een calamiteit snel geschakeld worden en is de downtime minimaal. Let op dat je altijd zelf een kopie van de back-up bewaart, dan ben je niet afhankelijk van derden.

Kostenpost

Helaas heeft het hoofd financiën vaak andere prioriteiten dan het preventief vervangen van onderdelen en het inschakelen van een (dure) externe partij voor een oude machine.

Toch is het een goede investering die niet duur hoeft te zijn. Als bij het maken van de afspraak met het engineeringskantoor het merk en type van de besturing wordt doorgegeven, dan kan met een investering van 1 tot 3 manuren en de kosten van een batterijtje de kans op en de duur van stilstand worden verminderd. De kosten die gemoeid zijn met stilstand gaan veel verder dan het bedrag van de van dat ene bezoek.

Win Win

Het leuke is dat wanneer we er dan toch zijn , komen er vaak meer vragen. Aanpassingen aan de PLC, een extra knopje in de HMI. En dan blijkt dat er van een andere machine ook een back-up gewenst is, Zo gaat dat ene bezoekje veel meer opleveren, bijvoorbeeld omdat door de kleine aanpassing er minder afval of reworks zijn, of doordat er een handeling vergemakkelijkt wordt waarmee er tijd wordt bespaard.

Dan zijn we ineens geen kostenpost meer, maar voegen we waarde toe die iedere dag weer terug wordt verdiend.

Vraag?

Hebben jullie ook zo’n machine of productielijn staan?
Wat gaan jullie daar mee doen?
Wij denken graag mee!

 

Heb je inspiratie opgedaan of vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan contact op.

Robin Mol
Mol Industriele automatisering BV

Tel:        0229-855762
Mail:      robin.mol@mol-ia.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *