5 Tips om jezelf te ontwikkelen als techneut persoonlijke ontwikkeling engineer mol industriele automatisering

5 Tips om jezelf te ontwikkelen als techneut

-want stilstand is achteruitgang-

Een goed salaris is leuk, maar uiteindelijk geeft persoonlijke ontwikkeling de meeste voldoening.

Als Engineer weet je dat je jezelf continu moet ontwikkelen om van toegevoegde waarde te zijn in je werk. Al heb je een super job met een goed salaris, uiteindelijk geeft persoonlijke ontwikkeling je de meeste voldoening. Als je jezelf niet blijft ontwikkelen in de richting die jij wilt, dan loop je vast. Of je carrière wordt een bepaalde richting in geduwd die eigenlijk niet bij jou past. Met deze 5 tips om jezelf te ontwikkelen kun jij je ambities waarmaken.

 1. Weet wat je wilt

De vakantieperiode is vaak een moment dat je even nadenkt over van alles. Bijvoorbeeld over wat je doet qua werk en of het écht is wat je wilt. Heb je weleens zonder belemmeringen nagedacht over wat je het allerleukste vindt om te doen? Dus niet denken aan de opleiding die je hebt gevolgd en dat je daar iets mee moet doen. Ook niet denken aan die vriend met dat topsalaris maar vraag je heel simpel af: waar word ik blij van? En schrijf deze gedachten eens op:

 • Natuurlijk hebben we allemaal huur of een hypotheek te betalen maar begin eens met het opschrijven van wat je elke dag zou willen doen als geld geen rol speelde. Pak een groot vel papier en ga lekker los. Schrijf zoveel mogelijk op.
 • Pak opnieuw een groot vel papier. Bedenk vervolgens allerlei functies die raakvlakken hebben met jouw hobby’s, jouw interesses en probeer hier ook weer zo breed mogelijk te denken. Dus schrijf ook rollen op waar je nog te weinig ervaring voor hebt of misschien wel te hoog voor bent opgeleid.
 • Daarna is belangrijk om eens na te denken over de omgevingsfactoren. Pak weer een nieuw vel papier waar je de antwoorden opschrijft op vragen als: Werk je graag voor een multinational of liever een familiebedrijf? Ben je graag op pad of zit je liever op kantoor? Is structuur en status belangrijk voor je? In welke omgeving kom jij het best tot je recht? Etc.

Je hebt nu drie lijstjes. Probeer ze te vertalen naar een carrièrewens. Hiervoor vergelijk je de drie lijstjes met elkaar en probeer je een rode draad te vinden. Vanaf daar kun je gericht gaan toewerken, je ontwikkelen naar een functie en organisatie die aansluit bij jouw ideale baan. Bepaal welke stappen jij moet zetten om daar te komen.

Het kan zijn dat je ideale baan niet direct binnen bereik lijkt te zijn. Het kan zijn dat je niet zomaar een goede baan met bepaalde zekerheden wilt opzeggen wanneer je een gezin hebt en vaste lasten. Maar jezelf vragen stellen kost niets en vaak zit je toch niet zo vast als je denkt. Wil je daar eens met iemand over praten, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een loopbaancoach of expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Steven de Lira van Future Fit platform en Aimee Floris van Excel Yourself hebben beide ervaring op het gebied van engineering én zijn expert op het gebied van personal development.

 1. Neem initiatief

Veel bedrijven, zeker ook techniek bedrijven, zien veel voordeel in het blijvend investeren in de ontwikkeling van hun personeel. Tegenwoordig wordt er echter wel van jou verwacht dat je eigenaarschap neemt over je ontwikkeling om het beste uit jezelf te halen. Je werkgever zal dit waarderen en je zult zien dat je meer mogelijkheden krijgt dan je vooraf denkt. Als jij de regie hebt over je eigen ontwikkeling ben je meer gemotiveerd. Jouw persoonlijke groei krijgt een sterkere boost dan wanneer je iets moet ontwikkelen dat je werkgever van je verwacht.

 1. Creëer je eigen carrière

Nu je weet wat je wilt is het belangrijk dat je kansen creëert en ze durft te pakken. Je hebt uitgestippeld welke stappen jij moet zetten om je doel te bereiken. Zorg hierbij voor mensen om je heen die je hierin kunnen ondersteunen. Iedereen kan wel wat support gebruiken. De meeste mensen helpen je graag als je erom vraagt. Voor je het weet ben je dé techniek specialist op een bepaald gebied en zal jouw specifieke kennis in projecten van groot belang zijn. Het netwerk om je heen kan jou coachen en zal je aanbevelen!

 1. Benut de opleidingsmogelijkheden binnen een bedrijf

Als je goed oplet kun je de hele dag leren op je werkplek. Of het nu gaat om een leverancier, collega of leidinggevende die je iets laat zien, sluit je er niet voor af maar pak die kans ook hier. Uitdagingen zijn er altijd, dus de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen ook!

Daarnaast hebben de meeste bedrijven in de techniek voldoende opleidingsbudget. Het komt vaak genoeg voor dat medewerkers daar geen gebruik van maken. Zorg ervoor dat je een concreet voorstel hebt:

 • welke opleiding of training je wilt volgen
 • wat de voordelen zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling/ carrière
 • wat de waarde en de winst is voor de organisatie die jouw opleiding betaalt
 1. Jouw persoonlijke netwerk

Als je weet wat je leuk vindt en daarbij de werkgever en de opleiding hebt gevonden om je pad te realiseren is het belangrijk dat je gaat netwerken. Mensen uit je netwerk kunnen je helpen om je doelen sneller te bereiken. Het doel is niet, die nieuwe werkgever die jou een hoger salaris beloofd maar mensen die je kunnen helpen om aan de juiste kennis te komen of dat ene vooruitstrevende project binnen te halen.

Deel je ambities met de mensen om je heen en zorg ervoor dat je bij een afspraak met vrienden of leidinggevenden binnen of buiten de organisatie concrete doelen stelt. Wat wil je uit dat gesprek halen om weer een stapje dichter bij je doel te komen? Je zult zien dat mensen je graag willen helpen bij het realiseren van jouw ambities en doelen!

Heb je na het lezen van dit blog helder waar jij naar toe wilt en heb je zin om aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op. Wij zijn graag een klankboard in je netwerk, jouw persoonlijke supporters:) Twijfel je nog en heb je hulp nodig? Laat dan ook iets van je horen, wie weet wat het je allemaal brengt.

 

Robin Mol
Directeur

 

06-15299830

Robin.mol@mol-ia.nl
Mol Industriële Automatisering BV