Engineer in PLC training

Zin of onzin die persoonlijke ontwikkeling?

Waarom zou je het doen? Of waarom zou je het níet doen? Voor werkgevers en werknemers regelmatig een punt van discussie. Want een training, kort of lang, kost tijd en geld en de vraag is dan: levert het in verhouding voldoende op?

Iedereen is anders

In veel bedrijven is een jaarlijks POP-gesprek vaste prik. POP staat voor Persoonlijk Ontwikkel Plan en is een ontwikkelingscontract tussen werkgever en werknemer. Het is een goed moment om te praten over de behoefte van jou als werkgever of over jouw behoefte, jouw ambities als werknemer. Let wel, er zijn altijd medewerkers die het wel best vinden zoals het is. Ze doen hun werk naar behoren, hebben er plezier in, werken de afgesproken contracturen dus ‘waarom zou je een training volgen’. Zij hoeven gewoon niet zo nodig. Anderen volgen het liefst de ene na de andere training om te groeien in hun werk én als mens. Dit laatste aspect is niet direct gerelateerd aan de gestelde functie-eisen maar wel aan de mens die de functie uitvoert, de persoon die jouw klanten te woord staat en onderdeel is van jouw team. Andersom zijn er ook werkgevers die het wel prima vinden zoals het is en hun geld liever anders investeren, dan in hun mensen. Maar ga je het gesprek met elkaar aan? Welke kennis mis je bij de uitvoering van je functie of wat zou je graag aan vaardigheden meer willen zien bij jouw werknemer? En welke ambities hebben jullie met elkaar gemeen?

Werkplezier

Ontwikkelingen in bijvoorbeeld de techniek staan nooit stil, dus in principe vind ik, elk moment een goed moment om te praten over een cursus/ training. Dat hangt niet af van een periodiek voortgangsgesprek. Als je als medewerker graag aan de slag wilt met persoonlijke ontwikkeling, helpt een goede voorbereiding. Ik ga ervan uit dat iemand zelf onderzoekt welke cursus of training het meest geschikt is, wat de kosten zijn en het belangrijkste: wat levert het jou als medewerker op én wat is de meerwaarde voor ons als organisatie. Want we hebben het over een gezamenlijk belang en ons beider werkplezier:

  • Scholing geeft meerwaarde. Door te zorgen dat je bij blijft met de laatste ontwikkelingen in de techniek zorg je dat de organisatie up-to-date is. En investeren in jezelf geeft je meer perspectief op de arbeidsmarkt.
  • Opleiding houdt je flexibel. Flexibiliteit wordt in dit geval ook wel employability genoemd; de optimale inzetbaarheid. Het gaat hier niet alleen om de inzetbaarheid binnen je functie, maar ook over de mogelijkheden om door te groeien. Een flexibel team is ook goed voor de werkgever. Je wordt hierdoor als organisatie wendbaarder en kan sneller inspelen op veranderingen in de markt/ branche.
  • Cursussen verhogen de productiviteit. Als je als software engineer een training programmeren volgt zul je ook alle ins en outs van dat pakket beter leren kennen en kun je efficiënter programmeren. Je hebt minder stress om een project af te ronden en meer tijd om je te verdiepen in andere zaken. Je werkgever is blij met projecten die goed en op tijd zijn gerealiseerd.

Totaalplaatje

Investeren in cursussen en opleiding is investeren in je personeel en dus in de groei van je organisatie. Het bedrag dat je uitgeeft aan trainingen kan behoorlijk zijn maar zal zich ook altijd terugbetalen.

  • Scholing geeft personeelsbinding. Het actief aanbieden van opleidingsmogelijkheden is een krachtige vorm van personeelsbinding en wordt zeker door de jongere generatie gezien als een pré. Dit geeft binding van collega’s onderling en binding van werknemers aan jouw onderneming. Jij helpt ze verder. Wees niet bang dat medewerkers ooit zullen vertrekken om hun carrière ergens anders voort te zetten. Dat gebeurt toch wel. Maar zij zijn jouw fans want jij hebt ze de mogelijkheid gegeven zich te ontwikkelen. Betere PR bestaat niet.
  • Opleiding goed voor je imago. Wanneer trainingen en cursussen zijn ingebed in de bedrijfsvoering en je er actief mee bezig bent, zal dit ook bekend worden bij potentiële nieuwe medewerkers en word je gezien als een interessante werkgever.
  • Opleidingen zijn ook goed voor bedrijfsimago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is ondernemen met oog voor Mens en Milieu. Als je veel aan training en ontwikkeling voor je personeel doet mag je dat ook laten zien. Hierdoor zullen klanten weten dat jouw medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en dat je gemotiveerd personeel hebt. En dus, dat jouw onderneming flexibel, altijd in beweging is.

Meerwaarde

Als werkgever in een technische omgeving houden wij er een duidelijk standpunt op na: persoonlijke groei en ontwikkeling is belangrijk voor onze engineers én voor de groei van onze organisatie. Dan maakt het niet zoveel uit of het een vakinhoudelijke of een algemene opleiding is. Blije werknemers, zijn ondernemend, zitten lekker in hun vel en zijn een absolute meerwaarde voor ons bedrijf!

Conclusie

Door in gesprek te blijven met je medewerkers en bij te dragen aan hun ontwikkeling, realiseer je je organisatiedoelstellingen makkelijker en leuker. Want er is meer commitment en voldoening. Jouw mensen staan in hun kracht. Samen sta je sterk en ben je flexibel als team en dat straal je weer uit als bedrijf. Zin of onzin die persoonlijke ontwikkeling? Volgens mij is de keuze niet zo moeilijk.

 

Robin Mol
Directeur
Mol Industriële Automatisering BV