uit-het-leven-van-een-sr-c-net-developer-vol-4

Uit het leven van een Sr. C#/ .Net Developer Vol.4

Vooruit kijken is leuk en terugkijken soms ook. Welke keuzes heb je gemaakt, welke uitdagingen ben je aangegaan en waarom? En het belangrijkst van alles: waar ben je nu? Mis je nog iets, of ben je gewoon hartstikke tevreden?

Stap voor stap

Mijn carrière ben ik begonnen, na militaire dienst en een Mbo-opleiding, als Servicemonteur Buitendienst. Leuke job, veel klantcontact en na reparatie, tevreden klanten. Het was afwisselend, uitdagend en ik had relatief veel vrijheid. Totdat de onderdelen opraakten, ik toch bij de klant langs moest maar deze niet van dienst kon zijn en daarom een ontevreden klant achter liet. Niet prettig. Pas later bleek de liquiditeit niet zo best te zijn. Op zoek naar wat anders dus. Na wat omwegen kwam ik via via bij een bedrijf terecht dat auto technische informatie verzamelde, vertaalde en uitgaf. Eerst als dtp-er, later als Software Ontwikkelaar. Ik heb er 14 jaar met wisselend plezier gewerkt en veel geleerd. Zowel op het gebied van softwareontwikkeling, als bedrijfsvoering.

Toegevoegde waarde

Ondertussen was ik verhuisd naar het oosten van het land en werd de reistijd naar het westen me op een gegeven moment te lang. Dus: knoop door gehakt en op zoek naar wat anders. Het aanbod was niet ruim en na 14 jaar op één plek weet je eigenlijk niet meer zo goed wat je waard bent. Toch was er een baan bij een detacheringsbureau waar ik werd aangenomen. Dit is de beste carrièremove die ik ooit heb gemaakt!

Nieuwsgierig

Waarom ik liever in de detachering werk? Detacheren is leuk! Klopt, je weet nooit waar je terecht komt. Er wordt wel altijd geprobeerd om je zo dicht mogelijk bij huis te plaatsen. Afhankelijk van de conjunctuur lukt dat meestal ook maar soms moet je wat verder. Mijn eerste klus was in Almere…:) Als je wordt gedetacheerd heb je meestal eerst een intake (sollicitatie) gesprek. Het detacheringsbureau bereid je daarop voor en na een paar van die gesprekken ken je het klappen van de zweep en is het niet spannend meer. Het gaat als volgt: zij zoeken iemand en jij bent degene (lees: de meest geschikte) die het kan gaan doen. Doordat je bijna elk jaar (soms zit je ergens langer) een andere klus hebt waarbij je in andere software moet duiken met andere methodieken, technieken etc. leer je in korte tijd heel veel. Ook doe je telkens kennis op van nieuwe materie. Afhankelijk van de branche zijn er elke keer weer, andere voorwaarden en regels waar de software aan moet voldoen. Al deze kennis en ervaring helpt je weer in nieuwe klussen. In de 14 jaar dat ik nu detacheer heb ik 14 keer meer geleerd dan in mijn 14-jarige ‘vaste’ baan. Daarnaast zie je heel veel bedrijven vanbinnen. Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur, bedrijfsvoering en eigenaardigheden. Ook dáár leer je van: hoe om te gaan met ‘lastige’ mensen, om bedrijfspolitiek heen te fietsen en suggesties te doen hoe iets anders of beter kan. Afhankelijk van je eigen opstelling zien mensen je na een maand al niet meer als die ‘inhuurder’ maar als collega en na een half jaar ben je al bijna deel van het meubilair.

Eat your heart out!

Ook leuk aan detacheren is dat je ‘gewoon’ in loondienst bent, vaste baan voor onbepaalde tijd. Normale vakantiedagen, maandelijks een goede loonstrook en vaak een bonusregeling, een kilometervergoeding of leaseauto, en telefoon (of vergoeding), een laptop, een training, noem maar op. Opdrachten zoeken wordt voor je gedaan, helpen mag. Is er even geen klus? Je salaris gaat gewoon door (zzp-er, eat your heart out). Mooie tijd voor (zelf)studie of eindelijk jezelf extra verdiepen in dat ene onderwerp.

Kortom: ben je niet bang voor wat uitdaging, wil je veel leren, zowel technisch als bedrijfsmatig en houd je van afwisseling? Ga detacheren, je krijgt er zeker geen spijt van!
“Uit het leven van een Sr. C#/ .Net Developer Vol.4”

Wil je meer weten? Laat dan een bericht achter. Ik vind het leuk van je te horen,

Hans
Sr. C#/ .Net Developer
Mol Industriële Automatisering

Kijk hier voor meer verhalen van onze engineers